Νέος δίσκος από την γυναικεία ορχήστρα «Smyrna» (κριτική απο το Musicpaper και το Σωτήρη Μπέκα)

 H Πένυ Παπακωνσταντίνου, μουσικός με επιρροές από τη δημοτική μουσική και την ηλεκτρική ποπ έως και το «έντεχνο», είχε πάντα τον τρόπο να βρίσκεται κοντά σε καλές παρέες. Μία τέτοια –φαίνεται- πως είναι και η Ορχήστρα «Smryna», η οποία- αν και ήδη μετράει τέσσερα χρόνια στον χώρο της μουσικής – συστήνεται και επισήμως στο κοινό και με ένα cd.

A
Δεν αναφέραμε βέβαια τυχαία το όνομα της Παπακωνσταντίνου, αφού είναι η ψυχή αυτής της παρέας και παράλληλα μια μουσικός με ποικιλία έκφρασης, τα τελευταία δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής της βρέθηκε στη σκηνή με σπουδαία ονόματα της εγχώριας (και όχι μόνο) μουσικής σκηνής. Το πιο σπουδαίο όμως έργο της, κρίνουμε πως υπήρξε η σύσταση μουσικών σχημάτων («Αλός απόηχοι», «Σεμέλη» κ.ά.) που με βασικό άξονα τη δημοτική μουσική «έστηναν» υπέροχα live. Στην περίπτωση της Smyrna, (το σχήμα απαρτίζεται μόνο από γυναίκες) ακούμε ένα ενδιαφέρον ηχογράφημα, με επιλογές τραγουδιών που ερμήνευσαν όλες φέρνοντας την «ανάσα» τραγουδιών από διαφορετικές περιοχές (π.χ. το «Εγώ κρασί δεν έπινα» Σμύρνης – Ηπείρου).
Η αμιγώς γυναικεία φύση της «Smyrna» απελευθερώνει μία ευδιάκριτη νότα φρεσκάδας και κεφιού στις ερμηνείες, ενώ η πολυμορφία των οργάνων μετακινεί το κέντρο του ενδιαφέροντος από μία απόδοση που κρίνεται με ποιοτικά χαρακτηριστικά ακρίβειας και μεγάλης δεξιοτεχνίας, σε μία προσλαμβάνουσα όπου τον πρώτο λόγο έχει το σύνολο. Κι αυτό έχει τη δική του σημασία και συνιστά επίσης μια επιλογή με θετικό πρόσημο, διότι η δημοτική μας μουσική ξεκινά ακριβώς από εκεί. Τις παρέες…
Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά της ορχήστρας Smyrna με τίτλο «Θα τραγουδήσω αγαληνά», κυκλοφορεί από την «Final Touch». Πρόκειται για παραδοσιακή μουσική, ερμηνευμένη από τις: Κάλη Καμπούρη (κανονάκι, τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, κρουστά, τραγούδι), Ειρήνη Συσκάκη (βιολί, τραγούδι) και Χαρά Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι).
Ο δίσκος αποτελείται από δέκα τραγούδια και σκοπούς («Θα τραγουδήσω αγαληνά – Χασαπιά», «Μιλήσσω», «Μια γαλάζια περιστέρα», «Σεράντα μήλα», «Εγώ κρασί δεν έπινα», «Αδανιωτοπούλα», «Guzel oglan»- οργανικός καρσιλαμάς- «Φόρα τα μαύρα», «Στον κατηφένιο σου οντά», «Μια μαύρη πέτρα του γιαλού – Μπαρμπαγιαννακάκης»), που ταξιδεύουν τον ακροατή στον Πόντο, τη Θράκη, την Μακεδονία και την Ήπειρο. Ξεχωρίζει με τη συμμετοχή της η ερμηνεύτρια, Σοφία Μάνου στο «Μια μαύρη πέτρα του γιαλού – Μπαρμπαγιαννακάκης».
Διαβάστε το άρθρο εδώ
©Smyrna orchestra