Συνέντευξη στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

“…Είμαστε πολύ ευχαριστημένες όταν βλέπουμε νέα παιδιά στις εμφανίσεις μας, τα οποία σιγοτραγουδάνε μαζί μας και χορεύουνε, δείχνοντας ενδιαφέρον να μάθουν πληροφορίες για τραγούδια που παρουσιάζουμε στο πρόγραμμά μας. Δυστυχώς, η παιδεία προς αυτό το είδος μουσικής είναι ελλιπής..”

Παραδοσιακή ορχήστρα “Smyrna”: "Χαρά μας να απομακρύνουμε  τον κόσμο από τα προβλήματα"

 

Πρόκειται για την απόλυτα θηλυκή μουσική σύμπραξη! Οι πέντε νεαρές κοπέλες μουσικοί, οι οποίες αποτελούν την ορχήστρα “Smyrna”, μας προσκαλούν με το καινούριο τους ομώνυμο cd σ’ ένα πολύχρωμο μελωδικό ταξίδι, ερμηνεύοντας με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια και σκοπούς της ελληνικής παράδοσης.

Πρόκειται για τις: Μυρτώ Δράκου (βιολί, τραγούδι),Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), Γεωργία Λώλη (κανονάκι, τραγούδι), Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, τραγούδι) καιΜικαέλλα Τσούμπου (κλαρίνο, τραγούδι) και σύντομα προγραμματίζουν την εμφάνισή τους στην Καλαμάτα.

 

– Σε τι διαφοροποιείται μια “γυναικεία” ορχήστρα από τις υπόλοιπες;

«Το γεγονός ότι είμαστε 5 κοπέλες ήταν αποτέλεσμα παρότρυνσης του Ανδρέα Τσεκούρα, μετά από ιδέα του οποίου έγινε και η σύσταση της ομάδας. Δεν προσπαθούμε να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες μουσικές ομάδες, αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και προσπαθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα να αποδώσουμε τις μελωδίες που επιλέγουμε να παρουσιάσουμε και να τις φέρουμε πιο κοντά στον κόσμο, μέσα από τη δική μας ματιά».

– Ποιο ήταν το κύριο κοινό σας χαρακτηριστικό;

«Αρχικά, όλες μας, με τον έναν και τον άλλο τρόπο (είτε ως σολίστες είτε ως μέλη άλλων μουσικών σχημάτων), βρεθήκαμε στον παραδοσιακό χώρο από μικρή ηλικία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν συναισθήματα αγάπης και ενδιαφέροντος προς αυτό το ιδιαίτερο είδος μουσικής. Το γεγονός ότι είμαστε 5 διαφορετικές προσωπικότητες – μουσικοί μας ωθεί στο να συγκλίνουμε περισσότερο προς έναν κοινό στόχο, όλες μαζί μια ομάδα, ο οποίος δεν είναι άλλος από την χαρά που μας δίνει η ίδια η μουσική που παίζουμε».

– Η παραδοσιακή μουσική έχει τη θέση που της αντιστοιχεί στην Ελλάδα σήμερα;

«Δε μπορούμε να κρίνουμε τι είναι σωστό και τι όχι, και αν έχει τη θέση που της αρμόζει ή όχι, ούτως ή άλλως, δεν ήταν ποτέ «στη μόδα». Είμαστε πολύ ευχαριστημένες όταν βλέπουμε νέα παιδιά στις εμφανίσεις μας, τα οποία σιγοτραγουδάνε μαζί μας και χορεύουνε, δείχνοντας ενδιαφέρον να μάθουν πληροφορίες για τραγούδια που παρουσιάζουμε στο πρόγραμμά μας. Δυστυχώς, η παιδεία προς αυτό το είδος μουσικής είναι ελλιπής, καθώς διδάσκεται μόνο στα μουσικά σχολεία, αλλά είναι ευτυχές γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια αξιόλογοι σολίστες και τραγουδιστές διδάσκουν σε ωδεία, κάτι που παλιότερα δεν συνέβαινε. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε νέα παιδιά να έρθουν πιο εύκολα κοντά στη μουσική μας παράδοση».

– Προτιμάτε να παίζετε σε κλειστούς χώρους (μουσικές σκηνές) ή σε συναυλίες το καλοκαίρι;

«Οταν ασχολείσαι με τη μουσική, το μόνο που επιθυμείς είναι να παίζεις και να έρχεσαι σε επαφή με τον κόσμο, είτε αυτό είναι σε κλειστό χώρο (μουσική σκηνή), είτε σε ανοιχτό (συναυλία). Εμείς επιδιώκουμε πάντα την επικοινωνία και αλληλεπίδραση, προσπαθώντας να εξισώσουμε τη σκηνή με το ακροατήριο».

– Ο κόσμος γνωρίζει τα τραγούδια, ανταποκρίνεται σ’ αυτά, σηκώνεται να χορέψει;

«Για μας η μεγαλύτερη χαρά είναι να καταφέρνουμε να απομακρύνουμε τον κόσμο από τα προβλήματά του και να αποδεσμεύσουμε τις όποιες άσχημες σκέψεις του με το μουσικό μας ταξίδι, κάτι στο οποίο ως τώρα ο κόσμος ανταποκρίνεται ευχάριστα».

– Η κρίση έχει μειώσει τη δουλειά σας και… την διάθεση του κόσμου;

«Σαφώς όλη αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει και όλα τα μουσικά δρώμενα, τα οποία έχουν περιοριστεί αρκετά. Από τη δική μας μεριά αυτό που κάναμε, ήταν όλες οι εμφανίσεις μας να έχουνε ελεύθερη είσοδο, κατανοώντας την οικονομική δυσχέρεια, που σαφώς έχει κάνει τον κόσμο να μειώσει τις εξόδους του αλλά καιέχει επηρεάσει την ψυχολογία όλων μας.

Ισως τελικά όλη αυτή η κατάσταση μας φέρει όλους πιο κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο και στις πολιτιστικές μας ρίζες».

– Το καλοκαιρινό πρόγραμμα των εμφανίσεων έχει καταρτιστεί;

«Παρά τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν ανατρέψει και παγώσει τις πολιτιστικές δραστηριότητες, έχουμε τη χαρά να συμμετέχουμε σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, έτσι, μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι στις 7 Ιουλίου θα είμαστε στην Αρτα και στις 13 Ιουλίου στο Λεωνίδιο. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε και την ευκαιρία να βρεθούμε στην πόλη σας».

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=18389%3A%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%E2%80%9Csmyrna%E2%80%9D-%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%B1%

©Smyrna orchestra