Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ της Θράκης

“…το cd, αυτό δεν έγινε γιατί προσβλέπουμε στις πωλήσεις του, όσο γιατί θέλαμε να έχει ο κόσμος που μας παρακολουθεί κάτι από μας, για το λόγο αυτό δεν πωλείται και στα δισκοπωλεία. Μπορεί κανείς να το βρει στα μέρη όπου εμφανιζόμαστε…”

«Smyrna» ένα γυναικείο παραδοσιακό συγκρότημα
Μια ομάδα πέντε κοριτσιών που παρασύρουν το ακροατήριο να τραγουδήσει από την «Μπρατσέρα» της Λέρου ως το «Χαρέμι στο χαμάμ» του Α. Δελιά

Η ορχήστρα «Smyrna» δημιουργήθηκε από το μεράκι και το κέφι πέντε νέων μουσικών για να παίξουν παραδοσιακή μουσική! Με την ανάλαφρη διάθεση ενός παιχνιδιού λοιπόν, αλλά και με τη σοβαρότητα και προσοχή που απαιτείται για να προσεγγίσουν το υλικό που επιλέγουν, η ομάδα ταξιδεύει, στην ελληνική μουσική κάνοντας στάσεις σε διάφορες εποχές αναδεικνύοντας το ύφος τους, σε δημιουργίες της προφορικής παράδοσης, και έργα ελλήνων συνθετών, παλαιότερων και μεταγενέστερων. Προσπαθούν έτσι ν’ ανακαλύψουν τους συνδετικούς κρίκους που δίνουν συνάφεια και συνέχεια σ’ όλο το φάσμα της μουσικής αυτής, γοητευμένες από την έκλυση ενέργειας που ξεχύνεται μέσα από αυτή.

Την oρχήστρα SMYRNA αποτελούν: η Μυρτώ Δράκου (βιολί, τραγούδι), η Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), η Γεωργία Λώλη (κανονάκι, τραγούδι), η Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, τραγούδι) και η Μικαέλλα Τσούμπου (κλαρίνο, τραγούδι)

Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών της μεταγενέστερης περιόδου, θέλγουν το ακροατήριο και το παρασύρουν να γλεντήσει σα μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει, από την «Μπρατσέρα» της Λέρου ως το «Βάλε με στην αγκαλιά σου» του Β. Παπάζογλου, κι απ’ τα πολυφωνικά της Θράκης ως τη «Μπολσεβίκα» του Π. Τούντα και το «Χαρέμι στο χαμάμ» του Α.Δελιά.

Η ορχήστρα «Smyrna» έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα (Αγγέλων Βήμα, Άλλη Όχθη, Ρούφ κ.α) όπου και είχε τη χαρά να συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Μαρία Σουλτάτου και ο Ζαχαρίας Καρούνης, στην επαρχία (Πήλιο, Λουτράκι κ.α) καθώς επίσης και σε διάφορα φεστιβάλ όπως «Γιορτή Σαμιώτικου κρασιού 2011» στη Σάμο , «Κιανά 2011» στην Ν.Κίο, «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2011» στον Κορυδαλλό, κ.ά..

Η ορχήστρα «Smyrna» κυκλοφόρησε το πρώτο της CD πριν από λίγους μήνες. Με αυτή την αφορμή, στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή μίλησε η Γεωργία Λώλη, που παίζει κανονάκι και τραγουδάει.

Γεωργία Λώλη, μουσικός «Πολλοί νέοι αγαπούν και απολαμβάνουν την παραδοσιακή μουσική»

ΠτΘ: κ. Λώλη, «Smyrna» ένα γυναικείο συγκρότημα. Μιλήστε μας λίγα για σας, πότε δημιουργήθηκε το συγκρότημα; Το γεγονός ότι αποτελείται μόνο από γυναίκες είναι τυχαίο ή το επιδιώξατε;
Γ.Λ.:
Το συγκρότημα δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια περίπου, δεν είναι τυχαίο που αποτελείται μόνο από γυναίκες γιατί αυτή ήταν η επιδίωξή μας από την αρχή. Το Σεπτέμβριο του 2010 λοιπόν ξεκινήσαμε τέσσερις, εγώ η Πένυ Παπακωνσταντίνου, η Ελευθερία Κουρλιά και η Κλαούντια Ροσίνι στο βιολί. Βρεθήκαμε τελείως τυχαία, μάλιστα ήταν μια ιδέα του Ανδρέα Τσεκούρα, από την Εστουνδιαντίνα του Βόλου, να γίνει ένα συγκρότημα αμιγώς κοριτσίστικο. Φέτος το Σεπτέμβρη η Κλαούντια έπρεπε να φύγει και τη θέση της πήρε η Μυρτώ Δράκου, ενώ προστέθηκε ακόμη ένα όργανο, το κλαρίνο, με την Μικαέλλα Τσούμπου.

Την μουσική δεν την διαχωρίζουμε σε κατηγορίες

ΠτΘ: Το ρεπερτόριό σας αποτελείται από παραδοσιακά τραγούδια και τα μέλη του συγκροτήματος παίζουν παραδοσιακά όργανα. Ακούγεται κάπως περίεργο για τα δεδομένα της εποχής 5 νέα κορίτσια να ασχολούνται τόσο ενεργά με την παράδοση…
Γ.Λ.:
Αυτό που σίγουρα μας ένωσε ήταν η αγάπη για τη μουσική, την οποία δεν διαχωρίζουμε σε κατηγορίες. Όλες είχαμε επαφή με την παραδοσιακή μουσική, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Για παράδειγμα εγώ, η Μικαέλλα και η Μυρτώ αποφοιτήσαμε από Μουσικό Σχολείο, εκεί ήταν που ήρθαμε και σε επαφή με τα παραδοσιακά όργανα και την παραδοσιακή μουσική. Μπορεί με την πρώτη ματιά να φαίνεται περίεργο νέα κορίτσια να ασχολούνται με τη μουσική μας παράδοση, ωστόσο στις εμφανίσεις μας βλέπουμε ότι αυτή τη μουσική την αγαπούν πολύ οι νέοι άνθρωποι και την απολαμβάνουν.

Στα μουσικά σχολεία οι μαθητές αποκτούν σφαιρική άποψη για τη μουσική

ΠτΘ: Πιστεύεις ότι η φοίτησή σας σε μουσικό σχολείο έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία σας;
Γ.Λ.:
Ναι, γιατί μέσα στο σχολείο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με όλα τα μουσικά όργανα, είναι και το πρόγραμμα τέτοιο που πέρα από τα υπόλοιπα μαθήματα, τα παιδιά ασχολούνται πολλές ώρες με τη μουσική, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη. Οπότε οι απόφοιτοι τέτοιων σχολείων είτε ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική είτε όχι, αποκτούν μια σφαιρική άποψη για τη μουσική.

ΠτΘ: Φέτος μέσα από το πρώτο σας CD μας συστήνετε την παραδοσιακή μουσική…
Γ.Λ.:
Το CD, αυτό δεν έγινε γιατί προσβλέπουμε στις πωλήσεις του, όσο γιατί θέλαμε να έχει ο κόσμος που μας παρακολουθεί κάτι από μας, για το λόγο αυτό δεν πωλείται και στα δισκοπωλεία. Μπορεί κανείς να το βρει στα μέρη όπου εμφανιζόμαστε.

ΠτΘ: Σε δύσκολους καιρούς, όπως οι σημερινοί, πόσο εύκολο είναι για ένα γυναικείο συγκρότημα που παίζει παραδοσιακή μουσική, να «σταδιοδρομήσει»;
Γ.Λ.:
Δεν ήταν εύκολο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν χώροι στην Αθήνα που θέλουν να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό. Αλλά και στην περιφέρεια έχουμε εμφανιστεί πολλές φορές, ειδικά τα καλοκαίρια που συμμετέχουμε σε διάφορα φεστιβάλ.

Συντάκτης:Μαρία Λαμπρογιάννη

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

©Smyrna orchestra