“…Είναι αναγκαίο να συνεχίζεται η παράδοση, όχι μόνο για να μην χαθεί αυτός ο πλούτος, αλλά γιατί μέσω αυτής κρατάμε μία ουσιαστική, έμπρακτη επαφή με τις ρίζες μας. Το να διατηρούμε τη σχέση του σήμερα με το χθες βοηθάει στο να ισορροπούμε, να μην ξεχνάμε και να μην χάνουμε ουσιαστικά στοιχεία της ζωής, όπως ο ρομαντισμός, η ευγένεια και η αυθεντικότητα που διακατέχει την μουσική αυτή με την οποία ασχολούμαστε…”
Μια ορχήστρα παραδοσιακή μουσικής ίσως να είναι συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα. Οι Smyrna όμως ξεχωρίζουν, γιατί είναι αμιγώς γυναικεία ορχήστρα. Μια παρέα από πέντε ταλαντούχες κοπέλες- τη Μυρτώ Δράκου (βιολί, τραγούδι), την Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα, τραγούδι), τη Γεωργία Λώλη (κανονάκι , τραγούδι), την Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο, τραγούδι) και τη Μικαέλα Τσούμπου (κλαρίνο, τραγούδι)-που σκοπό τους έχουν να μας ταξιδέψουν μουσικά «Από τη Σμύρνη στην Ήπειρο και από τη Θράκη στο Αιγαίο». Το πρώτο ταξίδι έγινε την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου στην μουσική σκηνή «Χίλιες και δύο νύχτες». Για τα επόμενα που έρχονται στον ίδιο χώρο, αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια, θα μιλήσουμε σήμερα με τις πρωταγωνίστριες.
Καλησπέρα σας. Είστε μια αμιγώς γυναικεία ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής, πολυφωνική. Πόσο σημαντικό είναι να συνεχίζεται η παράδοση στις μέρες μας, από νέους καλλιτέχνες;
Smyrna: Καλησπέρα και από εμάς! Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό και αναγκαίο να συνεχίζεται η παράδοση, όχι μόνο για να μην χαθεί αυτός ο πλούτος, αλλά γιατί μέσω αυτής κρατάμε μία ουσιαστική, έμπρακτη επαφή με τις ρίζες μας. Το να διατηρούμε τη σχέση του σήμερα με το χθες βοηθάει στο να ισορροπούμε, να μην ξεχνάμε και να μην χάνουμε ουσιαστικά στοιχεία της ζωής, όπως ο ρομαντισμός, η ευγένεια και η αυθεντικότητα που διακατέχει την μουσική αυτή με την οποία ασχολούμαστε.
Η σύσταση σας ως ορχήστρα το 2010, μετά από την ιδέα που είχε ο Ανδρέας Τσεκούρας, έφερε αρκετές συναυλίες στην Αθήνα και ανά την Ελλάδα, ακόμα όμως δεν έχετε αποτυπώσει επίσημα δισκογραφικά τον ήχο σας. Υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια, ή τελικά είναι μια τυπική διαδικασία;
Smyrna: Μετά από προτροπή του κόσμου ν’ αποτυπωθεί σ’ ένα cd αυτό που κάνουμε στις ζωντανές μας εμφανίσεις έχουμε ήδη ηχογραφήσει κάποια από τα τραγούδια, που κατά καιρούς παρουσιάζουμε στα προγράμματά μας, με δικά μας φυσικά έξοδα παραγωγής, τα οποία δεν κυκλοφορούν σε δισκοπωλεία – για ευνόητους λόγους, παρά είναι διαθέσιμα δωρεάν στο ίντερνετ στις σελίδες μας. «Επίσημα» δισκογραφικά ν’ αποτυπώσουμε τον ήχο μας δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας, καθώς δεν βρίσκουμε λόγο να πληρώσουμε μια παραγωγή, να δανειστούμε το label μιας δισκογραφικής εταιρείας και να κοσμεί το cd μας σε όσα δισκοπωλεία έχουν απομείνει, χωρίς εμείς στην ουσία να κερδίζουμε κάτι από αυτό! Τώρα αν βέβαια βρεθεί μια δισκογραφική να πληρώσει όλα τα έξοδα παραγωγής είναι άλλο θέμα, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον!
Την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου ξεκινήσατε τις εμφανίσεις σας στην μουσική σκηνή « Χίλιες και δύο νύχτες », και απομένουν άλλες τρεις Παρασκευές, με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Στις 16/11 μαζί σας θα είναι η Βασιλική Καρακώστα, στις 23/ 11 η Σαββέρια Μαργιολά και στην τελευταία 30 Νοεμβρίου μας υπόσχεστε μια βραδιά- έκπληξη. Πως προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες, υπάρχουν κοινά σημεία αναφοράς;
Smyrna: Με τη Σαββέρια γνωριζόμασταν ήδη, μιας κι έχουμε ξαναβρεθεί επί σκηνής μαζί της σε προηγούμενη κοινή μας εμφάνιση. Είχε επιτυχία, το ευχαριστηθήκαμε πολύ και είπαμε να το ξανακάνουμε! Με τη Βασιλική ήρθαμε σ’ επαφή με αφορμή αυτές τις παραστάσεις, καθώς εκτιμούμε πολύ την καλλιτεχνική της πορεία και από την πρώτη πρόβα κιόλας καταλάβαμε ότι θα είναι μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά! Η σκέψη ήταν να συνεργαστούμε με νέους καλλιτέχνες που εκτιμούμε, οι οποίοι δεν ανήκουν αμιγώς στον παραδοσιακό χώρο και δεν θα ήταν αναμενόμενη η συνεργασία μας. Το στοιχείο ούτως ή άλλως της «παραδοσιακής μουσικής» θεωρούμε ότι συνειδητά ή ασυνείδητα υπάρχει σ’ όλους τους Έλληνες καλλιτέχνες.
Σαββέρια, τι σου κίνησε το ενδιαφέρον και πώς προέκυψε η συνεργασία σου με την ορχήστρα «Smyrna».
Σαββέρια Μαργιολά: Πάντα έψαχνα την ευκαιρία να τραγουδήσω παραδοσιακά και η γνωριμία μου με την Πένυ Παπακωνσταντίνου μου την έδωσε. Η Πένυ ήταν η αφορμή να γνωρίσω το συγκρότημα «Smyrna» που αποτελείται από αυτά τα πέντε ταλαντούχα κορίτσια που με όλο τους το κέφι και το μεράκι, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, υπηρετούν με συνέπεια το παραδοσιακή μουσική και προσπαθούν να την κρατήσουν ζωντανή στις μέρες μας.
Το γεγονός ότι δεν εκπροσωπείς τον χώρο της παραδοσιακής μουσικής σε προβλημάτισε; Τι διαφορετικό να περιμένουμε από την δική σου συμμετοχή στις παραστάσεις της «Smyrna» στις «Χίλιες και δύο νύχτες».
Σ.Μ.: Όχι μόνο δεν με προβλημάτισε αλλά με χαροποίησε ιδιαίτερα η πρόσκληση της «Smyrna», γιατί με φέρνει πιο κοντά στα παιδικά μου ακούσματα, αφού ο παππούς μου ήταν και παραδοσιακός μουσικός και έχω αγαπημένες μνήμες από τα καλοκαίρια μου στα πανηγύρια του νησιού μου, της Νάξου. Δεν έπαψε ποτέ να με συγκινεί η παραδοσιακή μας μουσική, γι’ αυτό ακούω και μελετάω τραγουδιστές όπως η Τασία Βέρα, ο Γιάννης Κωνσταντίνου, ο Λάκης Χαλκιάς, η Χαρούλα Αλεξίου στον υπέροχο δίσκο «Τα τραγούδια της γης μου», οι Takim κ.α. Το διαφορετικό θα είναι η παραδοσιακή έκδοση της Σαββέριας.
Θέλω να εστιάσουμε στο ρεπερτόριο σας, ως Smyrna. Τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών. Ο κόσμος που έρχεται να σας ακούσει, είναι απαραίτητο να είναι μυημένος σε αυτά τα τραγούδια; Ανανεώνεται συχνά αυτό το ρεπερτόριο;
Smyrna: Ο κόσμος δεν είναι καθόλου απαραίτητο να είναι μυημένος μιας και αυτό που βλέπουμε στις εμφανίσεις μας είναι ότι όλοι συμμετέχουν τραγουδώντας ή ακόμη και χορεύοντας πολλές φορές, χωρίς να είναι αποκλειστικά ακροατές αυτού του είδους. Η παραδοσιακή ελληνική μουσική άλλωστε, μιλάει στις καρδιές όλων μας! Όσον αφορά το ρεπερτόριό μας προσπαθούμε να το ανανεώνουμε όσο πιο συχνά μπορούμε προσπαθώντας να πιάσουμε και τον παλμό του κόσμου που έρχεται και μας ακούει αλλά και να μεταφέρουμε αυτή τη μουσική με τον δικό μας τρόπο, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με τραγούδια περισσότερο ή λιγότερο γνωστά.
Για τη μακροζωία ενός μουσικού σχήματος, όπως το δικό σας, φθάνει η καλή χημεία μεταξύ των μελλών του, ή χρειάζεται κάτι παραπάνω;
Smyrna: Πέρα από την καλή χημεία χρειάζεται πάνω απ’ όλα αγάπη και κοινοί στόχοι για τη μουσική. Είναι το ίδιο όπως και με κάθε «σχέση» που δημιουργούμε! Όσα περισσότερα δίνουμε σε αυτό που κάνουμε τόσα περισσότερα μας δίνει πίσω κι έτσι υπάρχει διάρκεια!
Τι θα λέγατε σε όσους σκέφτονται να έρθουν να σας ακούσουν;
Smyrna: Να μην το σκέφτονται καθόλου και παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν και γνωρίζουμε πολύ καλά, να κάνουν το «μεγάλο βήμα» και να βγουν από το σπίτι τους! Επιλέγουμε να παίζουμε πάντα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, γνωρίζοντας πολύ καλά πως το να διαθέσεις χρήματα έστω και για ένα κρασί είναι πολυτέλεια στις μέρες μας, εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ψυχαγωγήσουμε τον κόσμο που το έχει τόσο ανάγκη!
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή επιτυχία, στις επικείμενες παραστάσεις σας
Smyrna: Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για όλους μας!