Συνέντευξη στη Χριστίνα Λυδάκη και τις μουσικές εbeerίες

Smyrna: «Η παραδοσιακή μουσική δεν είναι μουσειακό είδος… είναι ένα δέντρο με γερές ρίζες που πάντα θα δίνει νέους καρπούς»

σμυρνα2

Smyrna: «Η παραδοσιακή μουσική δεν είναι μουσειακό είδος… είναι ένα δέντρο με γερές ρίζες που πάντα θα δίνει νέους καρπούς»

5 γυναίκες, 5 φωνές, 5 μουσικά όργανα που το καθένα τους ξεχωριστά είναι μια «ορχήστρα» από μόνο του…. Από τη Μ.Ασία ως την Ήπειρο, από Σμύρνη ως το Αιγαίο παίζουν, χορεύουν, τραγουδούν, τιμούν, αναδεικνύουν, ταξιδεύουν και υμνούν αυτόν τον αίωνιο λόγο που λέγεται παραδοσιακή μουσική.
Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν-τραγούδι)
Κάλη Καμπούρη (κανονάκι-τραγούδι)
Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα-τραγούδι)
Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο-κρουστά-τραγούδι)
Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι-τραγούδι)
Λίγο πρίν τα Χριστούγεννα και την τελευταία τους παράσταση στο μαγικό Άλικο στου Ψυρρή, μιλούν αποκλειστικά για τα τραγούδια τους τα αγαληνά!

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λυδάκη

Χ.Λ.: Ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής… αμιγώς γυναικεία! Πώς και γιατί ήρθε αυτή η ιδέα- επιλογή (προσωπικά- μουσικά);
Smyrna: Η αρχική ιδέα ήταν του Ανδρέα Τσεκούρα , αγαπητού φίλου και μαέστρου , ο οποίος προέτρεψε την Πένυ Παπακωνσταντίνου να συσταθεί μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αποτελούμενη από γυναίκες που παίζουν μουσικά όργανα και τραγουδούν. Σκοπός ήταν να κάνει την διαφορά, καθώς γενικότερα παρατηρείται ένας αποκλεισμός στην γυναίκα από την παράδοση ως μουσικό, αλλά και να δημιουργηθεί μια παρέα κοριτσιών που αγαπούν αυτό το είδος μουσικής επιθυμώντας να το μεταδώσουν μ’έναν δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Χ.Λ.: Παράδοση μέσα από νεανική διάθεση. Ποια η σχέση της σημερινής νέας γενιάς με την παράδοση, όπως εσείς το εισπράττετε; Από πού πηγάζει αυτή η ανάγκη ή αυτή η άρνηση, αντίστοιχα; Τι από τα δυο παρατηρείτε στον κόσμο περισσότερο;
Smyrna: Αυτό που παρατηρούμε μέσα από την επαφή μας με τον κόσμο στις παραστάσεις μας είναι η ανάγκη να έρθουν σ’επαφή μ’ένα είδος μουσικής που τους είναι αν όχι γνώριμο , τουλάχιστον οικείο, αυθεντικό και πηγαία αληθινό. Για εμάς η παραδοσιακή μουσική δεν είναι μουσειακό είδος…είναι ένα δέντρο με γερές ρίζες που πάντα θα δίνει νέους καρπούς. Οι νέοι άνθρωποι λοιπόν είναι αυτοί που παίρνουν τη σκυτάλη, είτε ως ακροατές είτε ως μουσικοί, για να συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη.

Χ.Λ.: Η επιλογή μουσικής συνδέεται κατά βάθος και με την επιλογή τρόπου ζωής;
Smyrna: Καλώς ή κακώς ζούμε σε μια εποχή που όλα γύρω μας τρέχουν με πολύ γρήγορες ταχύτητες. Μέσα από την παραδοσιακή μουσική βρίσκουμε έναν δημιουργικό , τίμιο και ειλικρινή τρόπο να επικοινωνούμε και να ισορροπούμε σαν ομάδα αλλά και μεμονωμένα η καθεμία από εμάς με αποτέλεσμα αυτή μας η αγάπη και ενασχόληση να γίνεται κομμάτι της ζωής μας.

σμυρνα

Χ.Λ.: Στόχος, σκοπός και ανάγκη σας η ανακάλυψη των συνδετικών κρίκων της μουσικής της παλιάς Ελλάδας (και όχι μόνο) με το σήμερα. Σε τι συμπεράσματα έχει οδηγήσει αυτή η έρευνα μέχρι στιγμής;
Smyrna: Αυτό που σίγουρα ανακαλύπτουμε κάθε φορά είναι ότι η μουσική αυτή παραμένει αστείρευτη πηγή , απ’όπου μπορούμε ν’αντλήσουμε στοιχεία καθαρά , αυθεντικά. Ο συνδυασμός της απλότητας με την αμεσότητα αλλά η πυκνότητα του στίχου-μουσικής και του χορού , είναι συστατικά ανεκτίμητα για οποιαδήποτε περαιτέρω δημιουργία. Πιστεύουμε λοιπόν πως ο πλούτος στους ήχους και ρυθμούς της μουσικής μας παράδοσης δεν μπορούν παρά να είναι πάντα ενεργά στοιχεία στο σήμερα.

Χ.Λ.: Η πορεία σας ως μουσικό σχήμα μετράει αρκετά χρόνια και στο ενεργητικό σας έχετε ήδη δυο δισκογραφικές δουλειές. Πόσο δύσκολη, πόσο εύκολη η εποχή μας τόσο για δισκογραφία όσο και για δημιουργία, «ελευθερία» έκφρασης; Περισσότερες ευκαιρίες ή περισσότερες «παγίδες»;
Smyrna: Σε κάθε εποχή μπορούν να υπάρχουν εμπόδια και παγίδες. Το ζήτημα είναι να υπάρχει η διάθεση και διορατικότητα ώστε να εστιάζει κανείς στις ευκαιρίες και τις «ανοιχτές πόρτες» και σαφώς να μην απογοητεύεται. Παρομοίως με την ίδια στάση ζωής δεν υπάρχουν «εύκολες» και «δύσκολες» εποχές.

Χ.Λ.: Σε ποιο βαθμό τελικά η μουσική ενώνει τον κόσμο, σε ποιο βαθμό τη χωρίζει και με ποιόν τρόπο αυτό ταξιδεύει από εποχή σε εποχή;
Smyrna: Η μουσική σαν τέχνη θεωρούμε ότι μόνο να ενώσει τους ανθρώπους μπορεί, να εξημερώσει τα ήθη και να δημιουργήσει έναν «κοινό τόπο» συνεύρεσης, στον οποίο όλοι μπορούν να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Το ταξίδι της μουσικής δεν συμπεριλαμβάνει χώρο και χρόνο, είναι πάντα επίκαιρο κατά μια έννοια, σε όλες ανεξαιρέτως τις εποχές, γιατί πηγάζει από την πολύ βαθειά εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση.

σμυρνα4

Χ.Λ.: Ποια στοιχεία του «είναι» μας, πιστεύετε ότι ωθούν τον άνθρωπο στην ανάγκη έκφρασης μέσω τέχνης (κάθε είδους);
Smyrna: Όλο το φάσμα των συναισθημάτων που βιώνει ο άνθρωπος τον ωθεί στην ανάγκη έκφρασης, στην ανάγκη να μοιραστεί αυτό που νιώθει με τους γύρω του και να το εξυμνήσει ή να το εξορκίσει. Θρήνος, αγάπη, έρωτας, ξενιτιά…Καταστάσεις που προκαλούν συναισθήματα τόσο έντονα που η ανάγκη να γίνουν κοινή γνώση και βίωμα είναι επιτακτική.

Χ.Λ.: Πόσο εξελικτικός παράγοντας μπορεί να θεωρηθεί η τέχνη σε όλες τις συνιστώσες της ζωής;
(σε προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό επίπεδο)
Smyrna: Η μουσική ήταν, είναι και θα είναι από τους πλέον σημαντικούς εξελικτικούς παράγοντες σε όλες τις συνιστώσες. Τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο μας βοηθάει να έρθουμε πιο κοντά, να συμπονέσουμε, να έχουμε κοινούς στόχους και όνειρα, ν’απελευθερωθούμε πνευματικά.

X.Λ. : Κρίση ανθρωπιστική σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Τη διανύουμε, λίγο- πολύ όλοι, τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να πιστεύουμε σε μια εσωτερική συνολική αφύπνιση πιά; (εμπειρικά από την επαφή σας με τον κόσμο μέσω της μουσικής)
Smyrna: Ανά τους αιώνες η ανθρωπότητα πάντα αντιμετώπιζε περιόδους κρίσεων και ανακατατάξεων. Περιόδους σκοταδισμού που ακολουθούνταν από περιόδους αφύπνισης. Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αφύπνιση με τις τελευταίες εξελίξεις.

Χ.Λ.: Αν με μια λέξη έπρεπε να δηλώσετε τι σας γοητεύει περισσότερο στη μουσική και τα τραγούδια σας, ποια θα ήταν;
Smyrna: Νοσταλγία , αλήθεια , αγάπη…

Χ.Λ.: Επόμενα βήματα, σκέψεις, ιδέες, όνειρα, στόχοι….
Smyrna: Στόχος μας είναι πάντα η μουσική, η όσο το δυνατόν καλύτερη εξέλιξή μας, ως μουσικοί και ως παρέα, η επαφή μας με όλο και περισσότερο κόσμο και ειδικά νέους ανθρώπους.

Χ.Λ.: Μια ευχή για την καινούργια χρονιά!
Smyrna: Υγεία , παρέες , μουσικές , χαμόγελα!
Θα χαρούμε ν’ανταμώσουμε σε μια από τις επόμενες παραστάσεις μας…
20/12 , μουσική σκηνή «Άλικο» , Αγίου Δημητρίου 18 (Ψυρρή –Αθήνα) – τελευταία παράσταση σειράς εμφανίσεων
23/12 , πλατεία Πλυτά (Παγκράτι-Αθήνα) στα πλαίσια των εκδηλώσεων – «Η Αθήνα γιορτάζει , Χριστούγγενα-Πρωτοχρονιά 2015-2016»
29/12 , μουσική σκηνή «Μανδραγόρας» στα Τρίκαλα
30/12 , κέντρο «Φιλόνεικος» στην Καρδίτσα
και ανυπομονούμε για όσο το δυνατόν περισσότερες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Καλή Αντάμωση !

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ

©Smyrna orchestra